2013. március 9., szombat

Emlékeztek még Cirbolyára és Borbolyára a két csehszlovák jóbarátra? Nos hát cirbolya és borbolya, sőt,  turbolya és gurgolya, mind valódi növény nevek. Most csak egyiküket mutatom meg, nehogy összekeveredjetek. Ez pedig a zamatos turbolya. Más néven cigánypetrezselyem, vagy édes petrezselyem.

A jobb oldali a turbolya. Bal oldalon tyúkhúr, szintén ehető gyomnövény, bár mi eddig csak a csirkéknek adtuk.
 Középen százszorszép, virágevőknek. 
Ha olcsó gourmandkodásra vágytok, akkor irány egy közeli zöldterület, hisz nálunk szinte gyomként nő mindenfelé. Ennek ellenére kevesen ismerik és használják, pedig a zamatos turbolya a francia konyha kedvelt fűszernövénye, egyike a nagyrabecsült "fines herbes", azaz finom fűszereknek.

Mire jó?

Salátába, levesek ízesítéséhez, sőt önálló levesként, fűszervajba, túróhoz keverve, szendvicsbe tömködve, és zöld mártásba aprítva. A turbolyakrémleves, és a turbolya kucsmagombával Mautner Zsófitól itt. Itt pedig egy óda a balatonszemesi Kistücsök tavaszi turbolyás tányérjáról.
   
Honnan ismerhetitek fel?

Gyenge, törékeny, világoszöld növény, ami gyakran szinte szőnyegként borítja az üde akácosok alját. A levele petrezselyemhez hasonló. Ha lecsippentetek egy darabot és megdörzsölitek, akkor ánizsos illata van.
Ilyen közelről
Így fest távolabbról, akkor amikor már virágzik (kb. áprilisban). Most még csak a levelét láthatjátok.
Fotó:igyfozanyatok.blog.hu
Vigyázat! Van olyan növény, ami laikus szemnek hasonlíthat a turbolyához, mégpedig a foltos bürök, de ha figyelmesek vagytok, akkor igazából nem lehet ezzel összetéveszteni. A foltos bürök szára ugyanis sötét foltokkal tarkított - milyen meglepő fordulat, és ráadásul nem ánizsillatú, hanem kifejezetten büdös, egérpisi szagú.
fotó: tanagyag.almasi.hu
A büröknek a megjelenése is sokkal magasabb, erőteljesebb. Olyasmi, mint a kapor a kertben. Nem halványzöld, vékonyka, csipkeszerűen törékeny növény, mint a turbolya, hanem erőteljes, sötétzöld levelű, vaskosabb megjelenésű.
fotó:tananyag.almasi.hu
A foltos bürök ráadásul mérgező. Szókratésznek is ebből főzték a bürökpoharat az akkori méregkeverők, de mint mondtam, ha odafigyeltek arra, amit csináltok, akkor egyszerűen nem keverhetitek össze.

Hol nő?

Ilyenkor már terítve van vele az akácerdők alja, és ott van szinte minden elvadult kertben, fák alatt, árokparton. Árnyékos helyen keressétek! Napon, homokon, sziklás, meleg, csontszáraz helyeken nem nő. De ezen kívül mindenütt. A múlt hétvégén találtunk a lakitelki Tőserdőben, de nő a házunk előtti erdősávban is Kecskeméten. Pesten ott van pl. a Kerepesi temető vadabb, dzsumbujosabb részein, de én zuglói foghíjtelken is láttam már a Nagy Lajos király útja mentén - bár nyilván nem ez a legegészségesebb gyűjtőhely. Inkább menjetek vidékre, vagy zöldövezetbe érte.   

És még egy fontos tudnivaló: nem érdemes megszárítani, mint sok más fűszernövényt, mert elveszti az aromáját. Ilyenkor kora tavasszal egy-két hónapig frissen gyűjthető és annyi.
Ha készítettetek valami turbolyásat, várom a beszámolókat.
 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Copyright (c) 2010 Kirándulós blog. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.